Въпреки огромния избор от различни видове сауна, основните видове са три и се определят от вида отопление.

Продължително отопление

Това е видът сауна, който всички си представяме, когато чуем сауна. В този вид сауна за да се постигне желаната температура от между 70 и 100 градуса, обикновено отоплението е с електрическа печка, но може и с печка на дърва или въглища.

Печката продължава да работи докато сте вътре. Повечето финландски сауни използват такова отопление. Дори повечето печки идват от Финландия.

Предварително загряти

В предварително загрятите сауни загряването става преди използването и обикновено започва няколко часа предварително. Сауните са оборудвани с голяма маса, която задържа топлина, обикновено няколко стотин килограма от камъни около печката, която е на дърва или въглища. Те се нагряват няколко часа преди сауната да се използва. След това огънят се гаси и сауната остава гореща заради топлината, която е съхранена в камъните. Руската баня и финландската сауна често използват тази технология.

Инфрачервени сауни

Инфрачервените сауни използват съвсем различна технология. Инфрачервената сауна не загрява помещението, а вместо това предава топлината директно върху вашата кожа. В този вид сауна инфрачервени лампи се вграждат в стените на пейките и тавана на сауната. Инфрачервените лъчи са невидими и се превръщат в топлина, щом се докоснат до вашата кожа. Основната разлика е, че тези сауни не изискват предварително загряване, и изобщо не са толкова горещи, изискват по- малко изолация, което означава че те дават повече свобода за дизайн, като например стъклена стена.

На база тези разлики има три основни вида сауна:

Финландска сауна

Финландската сауна използва или продължително отопление, или съхранено. Може печката или акумулиращото тяло да се полива с вода, за да се увеличи влажността, но  тази сауна се използва предимно суха.

Димна или Саву сауна

Димната сауна е специален вид, който използва метода на акумулирана топлина. Вместо извеждане на дима с комин, топлината и димът остават затворени в сауната. Преди използване сауната се проветрява. След време сауната потъмнява от затворения дим и й придава особен аромат и усещане. За да се избегне натрупване на сажди по пейките, обикновено за този вид сауна правим пейките подвижни, за да можете да ги извадите при затоплянето.

Руска баня

Типичната руска или източноевропейска баня е нещо средно между сауната и парната баня. Тя изглежда като сауна, защото е направена от дърво, но принципът й е подобен на парната баня. Тя използва постоянен източник на вода, за да поддържа нивото на влажност високо и парата по-плътна. Тя е интересна алтернатива, ако нямате място за сауна и парна баня.