Точно както при сауните, и при парните бани има голямо разнообразие. Вижте накратко какви видове парни бани можем да ви предложим. Коя си представяте за вашия дом или хотел?

Римска баня – Терма

В римската баня, както горещината, така и влагата идват от открито водно корито или воден басейн в помещението. Обикновените бани включват няколко помещения с различна температура, влажност и плътност на парата. За да подчертаем римския характер, обикновено добавяме традиционна римска колона или колонаден дизайн.

Турска баня – Хамам

Турските бани са подобни на римските. Разликата е, че в хамама обикновено влажността и плътността на парата са по-ниски. Често срещани в хамама са големи маси, където можете да се излегнете, днес често използвани за масаж.

Ако погледнем назад към техния ислямски произход, хамамите често използват типични ислямски и арабски детайли, като шестоъгълни и осмоъгълни форми, симетрични, повтарящи, огледални и преплетени елементи и светки. Когато проектираме турска баня, обикновено включваме такива елементи, за да рефлектират произхода на банята.

Египетска баня – Расул

Египетската баня, за разлика от турската или римската, се състои само от една стая. Вместо да се местите от стая в стая, за да увеличите температурата и влажността, това става в едно помещение. Това прави египетската баня любима за домашна инсталация, където мястото е ограничено. Можем да вградим типични египетски краски и елементи например по ръбовете.

Руска баня – Баня

Банята, която е типична не само за Русия, но за цяла Източна Европа, е нещо средно между сауна и парна баня. Баните, както сауните, обикновено са направени от дърво, защото в тях се развиват същите високи температури до 95 градуса. За разлика от сауната, където от време на време се сипва вода на печката,  за да се изпари, баните имат постоянен източник на пара. Ако нямате място за сауна и парна баня, руската баня е интересен алтернативен вариант.

Парна баня с душ

Парните бани приличат на египетските бани, по това, че имат само едно помещение. Основната разлика е в по-високата температура от около 45-50 градуса, 100% влажност и плътна пара на модерната парна баня. С модерен парогенератор и контролно табло характеристиките на египетската баня и парната баня са комбинирани.

Парният душ, може да се добави към парната баня или да бъде самостоятелен. С него можете да се „къпете“ в струя от пара с внимателно контролирана температура.

Колебаете ли се кой вид парна баня да изберете за вашия дом или хотел? Заповядайте при нас за консултация. Ще ви помогнем да направите подходящия избор и можете да изпробвате нашата парна баня, която е комбинация от расул и парна баня.